Hogyan válasszunk jó könyvelőt?

Hogyan válasszunk jó könyvelőt?

600 400 Inwork

Cikksorozatunk 4 részében arra keressük a választ, hogyan is keressünk és hogyan találjuk meg a számunkra legoptimálisabb könyvelőt.

Hogyan válasszunk könyvelőt? 1. rész

Legyen bármely – magunktól idegen – szakma képviselőjére is szükségünk, nehéz feladat elé állít minket a megfelelő szakember kiválasztása. Hiszen, ha kellő mélységben ismernénk az adott szakterületet, akkor magunk is megoldhatnánk a felmerült problémákat. Amilyen nehéz egy könyvelőnek megfelelő asztalost választania, hasonló kihívást jelent egy vállalkozónak vagy magánszemélynek a vállalkozása számára megfelelő könyvelő kiválasztása.

Négy részes cikkünk első részében – kilépve a könyvelői szerepből – azokra az esetekre hívjuk fel a figyelmet, amikor magunk is jó eséllyel el tudjuk végezni a könyvelőre váró feladatokat.

Magánszemélyként vagy céget alapítva több olyan adózási forma áll rendelkezésre, amelyek viszonylag alacsony adminisztrációs teherrel és egyszerű, könnyebben átlátható adózási feladatokkal járnak.

Ezek közül a leggyakoribbak:

Magánszemélyként:

  • munkavállalóként az SZJA bevallás elkészítése,
  • ingatlan bérbeadói tevékenység,
  • őstermelői tevékenység,
  • egyéni vállalkozás KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) vagy EVA (egyszerűsített vállalkozói adó) hatálya alatt

Cégek számára, amennyiben nem tartoznak a számviteli törvény hatálya alá:

  • Bt (betéti társaság) vagy Kkt (közkereseti társaság) KATA hatálya alatt,
  • Bt, Kkt vagy Kft. EVA hatálya alatt

A tájékozódáshoz megfelelő kiindulási pont lehet az internet, de semmiképpen sem javasoljuk a különböző, közösségi médiában keringő és/vagy a keresők által feldobott információk, megoldások azonnali alkalmazását. Ezek akár helytálló információkat is tartalmazhatnak, azonban ennek eldöntésére kívülállónak nem igazán van módja. Tegyünk egy próbát, üssük be bármely internetes keresőbe azt, hogy „az igazi bajai halászlé”. Józan ésszel csak egy lehet(ne), ám a Google jelenleg mintegy 16.000 – közel sem egyforma – találatot ad ki, ezek között biztosan ott van az „igazi” recept is, csak hát melyik?

Léteznek az adózás területén is megbízható, folyamatosan frissülő szakmai tartalommal rendelkező internetes tartalmak, ezek azonban többnyire nem ingyenesek. Kiindulási pontként az adóhivatal (NAV) internetes oldalát javasoljuk, ahol folyamatosan követve a jogszabályi változásokat az összes, fentebb említett témában megtalálhatóak a minden fontos részletre kiterjedő információs füzetek:

http://www.nav.gov.hu/nav/inf_fuz

Amennyiben ezek átolvasása után is maradnak kérdéseink, esetleg bizonytalanok vagyunk bármely témában, nyugodtan keressük fel a NAV bármely ügyfélszolgálatát, ahol a szükséges nyomtatványok kitöltésében is szívesen és teljesen ingyenesen kaphatunk segítséget.

http://www.nav.gov.hu/nav/ugyfelszolg

Az adók befizetésére szolgáló bankszámla számokat a

http://www.nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/szamlaszamok

címen, míg az engedély-, vagy bejelentés köteles tevékenységeket a

http://engedelykoteles.mkik.hu/

oldalon találjuk meg.

Szükségünk lesz továbbá egy ügyfélkapu hozzáférésre,

https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/regisztracio

ezt egyébként az adózáson kívül további ügyek intézésére is fel tudjuk majd használni.

Mint a cikkben leírtakból is kiderül, az egyszerűbb adózási feladatok is igényelnek némi utána olvasást és a jogszabályi változások folyamatos követését, internet kapcsolatot és a számítógép kezelésének felhasználói szintű ismeretét.

Amennyiben ezek feltételek nem, vagy csak részben állnak rendelkezésre, esetleg nincs kedvünk vagy időnk ezzel foglalkozni, nyugodtan fordulhatunk szakemberhez, aki – ha megfelelően választottunk – segít eligazodni a teendők között.

Négy részes ismertetőnk második részében a legfontosabb körülményeket vesszük szemügyre, amelyek áttekintése esélyt adhat vállalkozásunk számára legjobb könyvelő megtalálására.