KATA változások 2017-ben – 1. rész

KATA változások 2017-ben – 1. rész

600 401 Inwork

KATA – változások az átalányadózásban 2017-ben

A KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója, 2012. évi CXLVII. törvény I – II. fejezet) egyre népszerűbb adózási forma Magyarországon, amely a jogszabályi változások 2017. január elsejei hatályba lépése után az adózók még szélesebb körének nyújthat megfontolandó alternatívát. A bevételi értékhatár emelés következtében felmerülő lehetőségek ismertetése mellett azonban hasznos összefoglalni a KATA-val kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, teendőket. Három részes ismertetőnk első részében a KATA lehetséges alanyairól, fizetendő összegéről, értékhatáráról és az ÁFA-val való kapcsolatáról olvashatnak.

A KATA-t az alábbi vállalkozási formák választhatják adófizetési kötelezettségeik teljesítésére:

  1. egyéni vállalkozók
  2. egyéni cégek
  3. kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaságok
  4. kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaságok

Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése nem végezhető a KATA keretein belül és nem is választható abban az évben, amelyben ebből a tevékenységből árbevétele volt a vállalkozásnak.

A KATA fizetendő összege:

  • 25000,- Ft / fő / hó nem főállású kisadózók esetében
  • 50000,- Ft / fő / hó főállású kisadózók esetében
  • választható magasabb összegű adó főállású kisadózók részére: 75.000,- Ft/fő/hó

A KATA teljes összegét meg kell fizetni minden egyes hónapra (a következő hó 12-éig), amelyben a vállalkozás a KATA hatálya alá tartozott.

A KATA pénzforgalmi szemléletű, azok a bevételek számítanak bele az értékhatárba, amelyeket a kisadózó az érintett időszakban ténylegesen meg is kapott.

A KATA bevételi értékhatára 2017-től nettó 12.000.000,- Ft / év, amely összegbe az ÁFA nem számít bele. A KATA hatálya alá év közben bejelentkezők árbevételi értékhatárának kiszámítási módja 2017-ben:
KATA hatálya alatt töltött hónapok száma x 1.000.000,- Ft

Itt kell megjegyeznünk, hogy az alanyi ÁFA mentesség értékhatára 2017-ben évi 8.000.000,- Ft-ra emelkedik (2007. évi CXXVII. törvény 188. § (2)). Tehát aki ki szeretné használni a KATA nyújtotta évi 12.000.000,- bevételi keretet, az ne válassza az alanyi ÁFA mentességet.

Amennyiben egy alanyi ÁFA mentes KATA-s meghaladja a 8.000.000,- Ft-os bevételi értékhatárt, akkor a 8 millió feletti bevételét már ÁFA-san kell számláznia, elveszti alanyi ÁFA mentes státuszát, amelyet 2 évig nem is választhat újra. Így a következő évben már az összes, KATA hatálya alatt szerzett bevételét ÁFA-val növelt összegben kell számláznia.

Az ÁFA hatálya alatt működő KATA-s vállalkozások – amennyiben nem csak bevételi, hanem költség számláikat is megőrzik – természetesen a költségszámlákban felszámított ÁFA-val csökkenthetik ÁFA befizetési kötelezettségüket, az ÁFA bevallásban – az egyéb ÁFA visszaigénylési szabályok betartása mellett – visszaigényelhető ÁFA-ként szerepeltethetik azt.

Három részes ismertetőnk nemsokára érkező második részében a KATA-t választó vállalkozások legfontosabb teendőit vesszük számba és kitérünk a KATA-s vállalkozási szerződések munkaviszonytól való elhatárolásának kérdésére.

Kérdése van? Keressen bennünket elérhetőségeinken vagy kattintson ide.